top of page

Uluskent Apartman Görevlisi Sözleşmesi

 

KAPICI  SÖZLEŞMESİ

 

1- İŞVEREN   : İstanbul İli, Beylikdüzü İlçesi, A.Kahveci Mh., Cebeci Cd.No16 Tanrıverdiller (Uluskent) Sitesi Kat Malikleri Kurulunun 01 Haziran 2012 tarihli kararıyla yetkili  Yönetim Kurulu: İsa GÖKOĞLU, Denetçi: Muhsin BAKTIR

 

2- İŞÇİ        : 16.05.2009 tarihinde iş başı yapan ve halen aynı adreste ikamet etmekte olan  (22xxxxx2) Aziz YİĞİT

 

3- YAPILACAK İŞ :  Kapıcılık hizmeti

 

4- İŞ YERİNİN ADRESİ  : Adnan Kahveci Mh. Y.Sultan Selim Bul. Cebeci Cd. No:16 Uluskent Sitesi (Tanrıverdiler) Beylikdüzü İstanbul

 

5- SÖZLEŞMENİN SÜRESİ : 1 Haziran 2012 tarihinden başlar, sözleşme her Genel Kuruldan sonra yenilenir. Yenilenmemesi durumunda bir sonraki Genel Kurula kadar uzar. Sözleşmenin yenilenmesi Kapıcının Yıllık izni ve Kıdeminde ilk işe giriş tarihi olan 16.05.2009 tarihi baz alınmasını değiştirmez.

 

 6- ÜCRET: Ödeme şekli ve Zamanı: Asgari Ücret Tespit Komisyonca belirlenen “Asgari Ücret”tir. Yönetici işveren tarafından, kapıcı hizmetine karşılık, çalıştığı ayı takip eden ayın 20.gününe kadar banka yolu ile maaş hesabına yatırır.

 

7- ÖZEL ŞARTLAR:

a- Kapıcı hizmeti ekteki "Kapıcı Yönetmeliği" hükümlerine göre yapılacaktır.

b- Kapıcı bütün mesaisini bu sözleşme ve ekindeki "Kapıcı  Yönetmeliğinde belirtilen işe verecek; başka apartmanlarda veya sitelerde veya iş yerlerinde ve başka hiçbir işte çalışmayacaktır.

c- Kapıcıya, bir kapıcı dairesi tahsis edilmiş olup orada ikamet edecektir. Bu daire için kendisinden herhangi bir ücret alınmayacaktır.

d- Kapıcı dairesinin Elektrik, Su ve Doğalgaz harcamaları ekteki "Kapıcı Yönetmeliği" hükümlerine göre yapılacaktır.

 

8- KAPICI DAİRESİNİN BOŞALTILMASI: Kapıcı, ikametine tahsis edilen "kapıcı dairesini, sözleşmenin feshi veya sona ermesi halinde, 15 gün içinde boşaltıp yöneticiye teslim edecektir.

 

9- İhtilaf vuku unda İSTANBUL Mahkemeleri yetkilidir.

 

10-  1 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen bu sözleşme 10 maddedir. Bu sözleşme ve ekindeki "Kapıcı  Yönetmeliği" taraflarca, madde madde okunup anlaşmaya varıldıktan sonra imzalanmıştır. .../.../....

 

İŞVEREN       :                                                                                                        İŞÇİ   :

 

 

 

(Tanrıverdiler) Uluskent Sitesi KAPICI YÖNETMELİĞİ

 

I) Bu yönetmelik İstanbul İli, Beylikdüzü İlçesi, A.Kahveci Mh., Cebeci Cd.No16 Tanrıverdiller (Uluskent) Sitesi kapıcılık hizmetlerinde uygulanır.

 

II) Ana gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde oturan kat malikleri, kiracılar veya başka bir sıfatla oturma hakkına sahip olanlarla Yönetim ve Denetim Kurulu kapıcının bu yönetmeliğe uyup uymadığını her zaman kontrol edebilirler.

 

I- KAPICININ GÖREV ve SORUMLULUKLARI :

 

A- APARTMANIN TEMİZLİĞİ ve BAKIMI (kapıcı çalışma saati tablosu)

 

Yukarıdaki çalışma saatlerine bağlı kalınmak şartı ile,

a- Merdivenlerin tamamı, yangın merdivenleri, asansörler, koridor  ve bina giriş kapısı haftada 1 kez süpürülür ve 1 kez silinir. Bu alanların sürekli temiz tutulması sağlanır.

b- Bahçe ve çevresi haftada en az 1 kere mıntıka temizliği yapılır. Bu alanların sürekli temiz tutulması sağlanır.

c- Bodrum kat her 15 günde bir yıkanır veya paspas çekimi yapılır.

d- Yağmurlu, karlı havalarda ve bina girişi yıkanmasında dikkat kaygan zemin levhası giriş kapı aralarına konur.

e- Karlı havalarda bahçe yolları temizlenir, bina girişi ve yürüyüş yolları kardan arındırılır.

f- Sabah ve akşam A blok girişinde giden ve gelenler karşılanır.  Bina içinde genel kontrol sırasında yabancı kişilerin kime hangi daireye geldiği sorulur. Gerekirse gideceği daireye kadar eşlik edilir. Şüpheli durumlarda müdahale edilmez yönetime acilen bilgi verilir. Binaya satıcı, dilenci, dernek yada bağış altında gelen kişiler alınmaz.

g- Yangın merdivenleri haftada bir kontrol edilir. Konan eşyalar kaldırtılması sağlanır. Kaldırılmayan eşya olması durumunda yönetime bilgi verilir. (Yangın merdivenlerin temiz ve boş kalması gerekmektedir)

h- Bina girişlerinin temizliğine özen gösterilir. Daima temiz kalması sağlanır.

ı-  Bağımsız bölümlerin çöpleri her gün saat 20:00’de yukarıdan aşağıya doğru toplanır. (yaz/kış olarak saatler değiştirilirse tüm dairelere bilgi verilir)

j- Kapıcı önemli gördüğü ve kendi gücünü aşan işlerde yönetimi derhal haberdar eder.

k- Asansör kapılarının iç ve dış kısımları her ay silinmek suretiyle temizlenir. Çöp taşınan asansör çöp alımından sonra mutlaka temizlenmelidir. Çöpler toplanırken asansör içine çöp koymak yasaktır. Büyük çöp poşeti yada çöp arabası ile çöpler toplanacaktır.

l- Yangın Merdivenlerine açılan kapıların iç ve dış kısımları her ay silinmek suretiyle temizlenir.

m- Asansör makine odaların temizliği kontrol edilir. Temizlenmesi gerekiyor ise temizliği yapılır.  Ayda bir asansör kapı kanalları asansör bakım firması yada görevli tarafından  elektrik. süpürge yardımı ile çekilerek temizlenir.

n- Bina içindeki duvarların temizliğinin sağlanması oluşan örümcek ağların temizlenmesi.

o- Gün içinde genel kontrolde ve her akşam iş bitiminde dış kapıların kilitleri kontrol edilir.

p- Asansör de kalan olması durumunda “Asansörde kalan kişiyi kurtarma talimatlarına uygun hareket edilir.” Kurtarma dışında asansör arızalarına müdahale edilemez servis çağrılıp servisin gelmesi beklenir.

q-Asansörde eşya sadece yük asansörü olan B asansörü ile taşınması sağlanır. Eşya taşınırken Asansör başında beklenir. Asansöre bir zarar gelmesi durumunda yöneticiye bilgi verilip tutanak tutulması sağlanır.

 

B- GENEL HÜKÜMLER ve GÜNLÜK ÇALIŞMA:

 

a- Günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Kapıcı bu süre dışında serbesttir. Kapıcı serbest zaman diliminde ve mesai saati dışında ücret karşılığı başka bir işte çalışamaz. Daire alım satım kiralama vb. işler altında komisyonculuk yapamaz. Tespiti durumunda yasal işlem yapılır.

b- Kapıcı her gün saat 08:00’da işe başlar ve yukarıdaki çalışma tablosuna göre çalışır.

c-Görevli ekmek ve gazete almak ile görevlidir. Bunun dışında yürüme mesafesi alan içinde acil olan diğer ihtiyaçlarda alınacaktır (Halk ekmek, ilaç, su, v.s.) 

 d- Kapıcı her gün (Pazar günü ve resmi tatiller hariç) belirlenen saatte çöp servisi yapmak amacı ile yukarıdan aşağı bağımsız bölümleri dolaşır.  Daire kapıları çalınarak çöpleri alınır.

e- Bağımsız bölüm sakinleri kapıcıyı özel işlerinde kullanamazlar, market alış verişi ve fatura, aidat v.s. ödemesi amacı ile bina dışına gönderemezler.

f- Ortak alanlarda ve boş olan diğer alanlarda saklanan, sığınan olup olmadığını kontrol eder, adı geçen yerlerde sahipsiz eşya ve madde bulunup bulunmadığını kontrol eder. İlgili konularda derhal yönetimi haberdar eder.

g- Burada belirtilenlerin dışında, İş Kanununda belirtilen toplam çalışma süresi haftalık 45 saati aşmamak üzere Yönetici tarafından verilen, bina bakımıyla ilgili işlerin yapılmasından sorumludur.

l- Kapıcı aidat adı altında yada başka bir ad altında para toplayamaz, site sakinlerinden borç para alamaz, sadece gazete ve ekmek ve verilen siparişlerle ile ilgili para alır ve para üstünü iade eder.

 

II- KAPICININ ŞAHSI VE AİLESİ İLE İLGİLİ HUSUSLAR ve SORUMLULUKLARI

 

a- Kapıcı her zaman temiz bir kıyafetle dolaşır, her gün sakal tıraşı olur, saç ve tırnak uzatmaz, beden temizliğine dikkat eder.

b- Eşinin ve çocuklarının da temizlik yönünden iyi olmalarını sağlar.

c-  Kapıcı dairesinde kendi eş ve çocukları, birinci derecede akrabaları hariç kimseyi ikamet ettirmez.

d- Ana gayrimenkul içerisinde kesinlikle içki  içmez, sarhoş olamaz. Mesai saatinde alkolü olunmaz.

c- Ana gayrimenkulde oturanları rahatsız edici hiçbir davranışta bulunmaz.

d- Kapıcı eş ve çocuklarının ayrıca misafirlerinin vermiş olduğu zararlardan sorumludur.

e- Kapıcı şikayetlerini yöneticiye iletir, kesinlikle dedikodu yapmaz.

f- Kapıcı işi haricinde herhangi bir ticari faaliyette bulunamaz. Bu tür faaliyetler “İş Kanunu”nun ilgili hükümlerine göre değerlendirilir.

 

 

III- KAPICIYA SAĞLANACAK FAYDALAR:

 

a- Kendisine ve ailesine ikametlerini sağlayacak bir kapıcı dairesi tahsis edilir.

b- İş akdinin feshi veya sone ermesi halinde bu daireyi 15 gün içerisinde boşaltır.

c- Kapıcının aylık fatura ödemesi Genel Kurul Toplantısında yada Yönetim tarafında karar alınmak ve karar defterine yazmak sureti ile sağlanır. Fatura ödemesi için verilecek tutar elden imza karşılığı verilir. Her yıl bu tutar kontrol edilir. Fatura ödemesi normal bir tüketicinin 12 ay ortalaması baz alınarak yapılır. Bu ortalamanın üzerinde yapılan giderler kapıcı tarafından karşılanmak zorundadır. Aylık ödenen faturalar kontrol edilir. (Elektrik, Su, Doğalgaz faturaları ile ilgili ortalama baz alınır) Faturaların ödenmemesi durumunda kapıcıya ödeme yapılmaz ve bu tutar yönetim tarafından ödene bilinir. Her türlü (Elektrik, Su, Doğalgaz, İnternet, TV v.b.)  Kaçak kulanım, başkasının hattından kullanım v.b., faturalarla ilgili oluşabilecek husumet,  hukuki durumlarda kapıcı hakkında yasal işlem yapılır. Böyle bir durumda yönetim tarafından resmi kurumlara yasal işlem yapılabilmesi için bilgi verilmesi zorunludur.

d- Kapıcı Asgari Ücret Tespit Komisyonca belirlenen Kapıcı Asgari Ücreti bir sonraki ayın 20'sine kadar maaş hesabına yatılır. Yılda en fazla 2 kez maaş tutarı kadar avans verile bilinir. Avans taksit sayısı max. 4 dür.

e- Kapıcı Pazar günleri ve resmi tatillerde izinli sayılır. Pazar günleri mecburi durumda kalınıp çalışılması durumunda hafta içi bir gün izin kullanır. İzinli olduğu gün çöp alımı ve sipariş alımı yapılmaz. Raporlu, Yıllık izinli dönemlerinde geçici sigortalı görevli temin edilir.

g- Yıllık ücretli izin İş Kanunu hükümlerine göre verilir. Yıllık izinin amacı dinlenme olması nedeni ile iş kanunun maddesi nedeni ile paraya çevrilmesi yasaktır. Sadece işten çıkması durumunda kalan izni paraya çevrilip ödenir. Haftalık izin yada yıllık izinli olduğu dönemlerde başka bir işte çalışmasının tespiti durumunda iş kanununa göre yasal işlem yapılır.

h- Kapıcı SSK hükümlerine göre sigorta ettirilir.

 

IV- KAPICININ ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARLA İLİŞKİLERİ:

 

a- Bağımsız bölümlerde oturanlara, ana gayrimenkule girip çıkanlara ve ilişkide bulunduğu her kese karşı daima nazik ve terbiyeli davranır. Kesinlikle münakaşa veya kavga etmez.

b- Aile fertlerinin de aynı hususlara uymasını sağlar.

c- Yönetim ve ana gayrimenkulde oturanlar hakkında dedikodu yapmaz, hangi amaçla olursa olsun üçüncü şahıslara bilgi vermez.

 

V- KAPICININ BAŞKALARINA VERDİĞİ ZARARLAR:

 

a- Kapıcı yaptığı her işi başkasının hak ve hukukuna tecavüz etmeden, kimsenin malına, canına zarar vermeden yapar.

b- Ana gayrimenkule veya bağımsız bölümlere ait her hangi bir işin yapılması sırasında vereceği maddi ve manevi zararlardan kapıcı şahsen sorumludur. Bu konuda yöneticinin veya bağımsız bölümlerde oturanların sorumluluğu yoktur.

 

VI- YÖNETMELİĞİN UYGULANMASI:

 

a- Bu yönetmelik kapıcı ile yapılan sözleşmenin ayrılmaz bir parçasıdır.

b- Kapıcı, kanunların kendisine yükleyeceği görevleri de yerine getirmek zorundadır.

c- Taraflar bu yönetmelik hükümlerine uymaya mecburdur.

d- Bu yönetmelikte bulunmayan hususlar hakkında 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, 1475 sayılı İş Kanunu, ve 506 sayılı SSK hükümleri geçerlidir.

e-Gerekli görülmesi durumunda; bu yönetmelikte ve Kapıcı Sözleşmesinde değişiklikler yapılabilir, ek sözleşme hazırlana bilinir.

 

VII- YÖNETMELİĞİN İHLALİ:

 

a- Kapıcının, bu yönetmelik hükümlerine aykırı davranışları hem yönetmelik, hem de Kapıcı Sözleşmesinin İhlali olarak kabul edilir.

b- Kapıcı tarafından yönetmeliğin bir takvim yılı içinde uymayıp üç kez yazılı uyarı alması durumunda bu bir ihtar almış olur. Aynı konudan iki kez yazlı ihtar alması yada farklı konulardan üç kez ihtar alması durumunda site yönetim veya site anlaşmalı avukatı nezdinde gerekli yasal işlemi başlatır. Bu konuda Kat malikleri Kurulunun ayrıca bir kararına gerek yoktur.

 c- Kapıcının herhangi bir suçtan dolayı mahkum olması veya yüz kızartıcı bir fiilden ötürü hakkında resmi takibat yapılması halinde, yönetici yada site anlaşmalı avukatı tarafından işine son verilir. Bu konuda Kat malikleri Kurulunun ayrıca bir kararına gerek yoktur.

 

VIII- KAPICININ İŞTEN AYRILMASI:

 

a- Kapıcının işten ayrılması; bu yönetmelik hükümlerine göre veya kendi arzusu ile olur.

b- Kapıcının işten ayrılması veya işine son verilmesi halinde 1475 sayılı İş Kanununun ilgili hükümleri uygulanır.

c- İşine son verilen veya işini kendisi bırakan kapıcı, kendisine teslim edilen her şeyi yöneticiye aynen iade etmeye mecburdur. Aksi halde, bedellerini ödemek zorundadır.

 

 

İŞVEREN       :                                                                                                                     İŞÇİ   :

© 2014

by isa gökoğlu 

Adnan Kahveci Mh. Yavuz Sultan Selim Bulvarı

Cebeci Cd. No: 16 Beykent Beylikdüzü İstanbul

GSM: 0549 456 51 01  

uluskent@gmail.com

  • YouTube Classic
bottom of page